Καλό καλοκαίρι!!!

Κάποιος να τον βάλει στη θέση του……

Ευρωκοινοβούλιο

 

Παρακολούθησα πριν λίγες μέρες, σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, έναν έντονο διάλογο ευρωβουλευτών, ενός Πολωνού μέλος ακροδεξιού κόμματος και μιας Ισπανίδας από το σοσιαλιστικό κόμμα.

Ομολογώ δεν πίστευα σ’αυτά που άκουγα και έβλεπα….

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής δήλωνε, από το βήμα του «Ναού της Δημοκρατίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Ευρωκοινοβούλιο), ότι οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται λιγότερο γιατί είναι, κατά τον ίδιο, «πιο αδύναμες, μικρότερες και λιγότερο έξυπνες» από τους άντρες!

Εξοργισμένη η Ισπανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Γκάρσια Περές, πέρασε, δυναμικά, στην αντεπίθεση, λέγοντάς του:

«Κοιτάξτε κύριε βουλευτή, κατά τη θεωρία σας εγώ δεν θα έπρεπε να έχω το δικαίωμα να βρίσκομαι εδώ ως μέλος αυτού του Κοινοβουλίου. Και ξέρω ότι σας πονάει και ενοχλεί το γεγονός ότι σήμερα οι γυναίκες μπορούν να βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα και να εκπροσωπούν τους ευρωπαίους πολίτες με τα ίδια δικαιώματα όπως εσείς.

Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όλες τις γυναίκες της Ευρώπης από άνδρες σαν εσένα».

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμπεριφορά των ευρωβουλευτών πρέπει να «χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό» και «δεν επιτρέπεται να καταφεύγουν σε συκοφαντικές, ρατσιστικές ή ξενοφοβικές δηλώσεις ή συμπεριφορές κατά τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις».

Άρα ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάνους Κόρβιν-Μίκε με τα λόγια και τις πράξεις του, παραβιάζει τον κανονισμό.

Ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής, όπως είδα στη συνέχεια ψάχνοντας, έχει ξαναχρησιμοποιήσει το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου για να σπείρει μίσος, αποκαλώντας τους πρόσφυγες «περιττώματα» και χαιρετώντας ναζιστικά μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας μαζί με τον Ιταλό Τζανλούκα Μπουονάνο!

Όπως διαβάζω, ως τώρα, του έχουν απλά επιβληθεί συμβολικά πρόστιμα. Όμως αυτή τη φορά το Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα. Ας ελπίσουμε ότι θα επιβληθούν δυναμικές κυρώσεις.

Από το γεγονός αυτό, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε, δημιουργούνται τα ερωτήματα:

Αλήθεια, δε βρέθηκαν άλλοι/ες ευρωβουλευτές να τον βάλουν στη θέση του;

Είναι δυνατόν το 2017, να υπάρχουν πολιτικοί που περιφρονούν με τόσο πάθος την γυναικεία παρουσία;

Είναι δυνατόν αυτά να ακούγονται από το βήμα του «Ναού της Δημοκρατίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Ευρωκοινοβούλιο);

Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέπουμε σε κανέναν/καμιά, πολύ δε περισσότερο στα πολιτικά πρόσωπα, να χρησιμοποιούν απαγορευμένη γλώσσα με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου. Αν παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει με τα κόμματα αυτά στις ευρωπαϊκές χώρες, θα δούμε ότι αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά γενικεύεται.

Όσο επιτρέπουμε σε τέτοιους πολιτικούς, που ιδεολογικοποιούν το μίσος για τον «άλλον», να χρησιμοποιούν τη γλώσσα του μίσους ανερυθρίαστα, τόσο το μίσος θα γίνεται αποδεκτό και το μαύρο δίκτυ του ρατσισμού και της βίας, που απορρέουν απ’αυτά, θα απλώνεται παντού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ευθύνη αλλά και τη δύναμη να σταματήσει το ρατσιστικό κατήφορο, επιβάλλοντας στον ίδιο, αλλά και σε κάθε έναν και κάθε μια που εκφράζονται κατ’αυτόν τον τρόπο, τις βαρύτερες δυνατές κυρώσεις.

Όμως κι εμείς, ως πολίτες, δεν μπορεί να μένουμε απαθείς, μπροστά σ’αυτόν τον κατήφορο.

Ας θυμηθούμε τι είχε γράψει ο Πλάτωνας  για τον λαό:

«Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν . Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους». Πλάτωνας 427-347 π.Χ

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει, είναι να ενώσουμε φωνές……….

Δείτε το παραλήρημα του Πολωνού ευρωβουλευτή εδώ: