Καλό καλοκαίρι!!!

Από τη Δημοκρατία του διαλόγου, στη Δημοκρατία της ατάκας

Η «γέννηση» της Δημοκρατίας στη  χώρα μας είναι η σπουδαιότερη παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.

Mόνο σε καθεστώς δημοκρατίας έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε την εξασφάλιση και προάσπιση κάθε μορφής ελευθερίας, ελευθερία έκφρασης και άσκησης κριτικής σε κάθε μορφής   εξουσίας, κοινωνικής ομαλότητας , ομαλή λειτουργία  των θεσμών , το σεβασμό στον άνθρωπο, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την μέριμνα για καθολική κάλυψη βιοτικών αναγκών και καθολική παιδεία, την αξιοκρατία, τις προϋποθέσεις για πρόοδο ανάπτυξη , ευημερία ( κοινωνική και ατομική ). Αυτές είναι οι άξιες και η προσφορά της δημοκρατίας. Δεν επιτυγχάνονται όμως ούτε αυτόματα, ούτε αυτοδίκαια. Το δημοκρατικό πολίτευμα δημιουργεί το κατάλληλο  υπόστρωμα στήριξης.

Κατανοώ ότι έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δημοκρατία η κρίση και τα επακόλουθά της. Οι κοινωνικές ανισότητες ,τα διάφορα συμφέροντα, οι πολιτικές σκοπιμότητες , ο ρατσισμός,  η ισοπέδωση των πάντων, ακόμα και των ακραίων διαφορών στην πολιτική ζωή, με αποτέλεσμα ο δέκτης-πολίτης, να καταλήγει στο ακόμα ισοπεδωτικότερο «όλοι ίδιοι είναι». Προσαρμοστήκαμε δυστυχώς με τη «βοήθεια» και των μέσων ενημέρωσης, στην  ατάκα,  το σύνθημα(cue),  τη γρήγορη απάντηση ή πολλές φορές τη φράση που θα «παίξει».

Αν όμως θέλουμε πραγματικά την έξοδο από την κρίση και της χώρας και της δημοκρατίας το πρώτο χρέος όλων μας  είναι να τη στηρίξουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος  και των αιτιών της κρίσης , η κοινωνική συνείδηση , ο διάλογος , η λειτουργία  των κομμάτων αρχών και συμφερόντων , παιδεία ικανή να βγάζει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με γνώση της ιστορίας. Σωστή νομοθεσία που δε θα ακυρώνεται με την αλλαγή πολιτικών πρόσωπων και θα εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις.  Αποκέντρωση ευρύτερη αλλά και πολιτιστική.

Υπάρχει  πολύ δουλειά για την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα αλλά και για όλους εμάς ως ενεργούς πολίτες ο καθένας στο τομέα ευθύνης του προκειμένου να στηρίξουμε την έξοδο μας από την κρίση και της χώρας και της δημοκρατίας.

Τα προχθεσινά γεγονότα στη Βουλή, και οι φράσεις που ακούστηκαν από «υπεύθυνα;» χείλη Βουλευτών, δείχνει σε πόσο λάθος δρόμο οδηγούμαστε, μόνο για τον εντυπωσιασμό.

Αντί, λοιπόν, να διαπληκτιζόμαστε και να διαγωνιζόμαστε για την ατάκα και το σύνθημα μήπως πρέπει να ξαναβρούμε και να προστατεύσουμε, τη χαμένη δημοκρατία μας;

 

Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη

Πρώην Νομάρχης Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη 21-04-2013