Καλό καλοκαίρι!!!

Μεσαία τάξη και κεντροαριστερά

Βιώνουμε την παγκόσμια και την εγχώρια κρίση  με πολλές  απώλειες οικονομικές , κοινωνικές και πολιτικές.

Το μεγαλύτερο βάρος  της κρίσιμης  περιόδου έχει επωμισθεί η μεσαία τάξη. Η τάξη που διαχρονικά και ιστορικά πλήττεται πρώτη σε κάθε κρίση  και ανασυντίθεται μετά από κάθε κρίση.

 

Η τάξη, που «ανορθώθηκε» οικονομικά , κοινωνικά και πολιτικά τις δεκαετίες του ΄80 -’90 και κατάφερε ν΄απολαμβάνει ανάλογα με την προσφορά της στο γενικό σύνολο, σήμερα, βλέπει να λεηλατούνται οι κόποι της και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά της. Απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών-συντάξεων, δραματικές  περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην Παιδεία, φόροι ακίνητης περιουσίας, περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων , μετανάστευση της νεολαίας, και μπροστά ο κίνδυνος για νέα δανειακή σύμβαση, νέα μέτρα, νέο μνημόνιο.

 

Για τα αίτια έχουν  γραφεί πολλά και δεν χρειάζονται να προστεθούν άλλες διαπιστώσεις. Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι η, για άλλη μια φορά, πρωτιά της  μεσαίας τάξης στην “άρση βαρών”, εξαιτίας  ανεδαφικών πολιτικών  επιλογών και ανούσιων ακτιβισμών  προς εξυπηρέτηση ιδεοληψιών, προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών.

 

Όμως δεν πρέπει να σταματούμε σ´αυτά.Η εποχή απαιτεί νέες αναγνώσεις, με γνώμονα πάντα, το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. "Και τέλος πάντων, να, τραβουμ´ εμπρός..., όπως λέει ο Κ. Π. Καβάφης. Να δούμε το επόμενο βήμα.... Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά αμφισβητούν την ακολουθούμενη πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Κι αυτό γιατί η οικονομία έχει επιβληθεί της πολιτικής, αφήνοντας στο περιθώριο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

 

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Για να το πετύχουμε, επιβάλλεται η συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών σχηματισμών, γιατί σήμερα ο μεσαίος κοινωνικός και πολιτικός χώρος, έχει “περιθωριοποιηθεί”.

 

Τούτες τις μέρες, ειδικά, πολλά ακούγονται και δημοσιοποιούνται για την ανασύνταξή του... Όλα, όμως, δρομολογούνται ως κινήσεις που στην κατάληξή τους αναδεικνύουν ότι δεν είναι δημιουργήματα της ανάγκης της κοινωνίας για το καινούργιο, αλλά της προσωπικής ανάγκης των ενεργούντων, αφού φανερώνουν κρυφές φιλοδοξίες τους.

 

Τα κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αν και καλογραμμένα, εντούτοις,  δεν πείθουν και δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον του απλού κόσμου, της μεγάλης κοινωνικής ομάδας, της μεσαίας τάξης, που ψάχνει "πού την κεφαλήν κλίναι" στο δύσκολο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί… έχοντας, ίσως στη σκέψη τη φράση τουΚαβάφη:"Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή....".

 

Κι αυτό γιατί από τη μια υπάρχουν οι προτάσεις που θέλουν να ενώσουν τους ενεργούς δημοκράτες πολίτες, με ελιτίστικη, όμως, προσέγγιση των κοινωνικών ομάδων, από την άλλη, υπάρχει η λογική του κυνικού λαϊκισμού, που αρκετά προβλήματα έχει δημιουργήσει, ή της σκληρής ουτοπίας χωρίς αντίκρυσμα...

 

 Είναι επίσης φανερό ότι πολίτες από τη μεσαία τάξη, είναι κατ΄εξοχήν η πλειονότητα των αυτο-τοποθετημένων στον μεσαίο χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτου δοθέντος, τους συμπεριφέρονται ένθεν κακείθεν σαν ψήφους για αλίευση, ενώ πρώην χρονικά και μεταφορικά εκπρόσωποί τους στο κέντρο, βλέπουν σε αυτή τη μεγάλη δεξαμενή, αντί για ανθρώπους, ευκαιρίες για να αναγεννήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.  

 

 Όσο η μεσαία τάξη, όμως, αντιμετωπίζεται ως αχθοφόρος όλων, χωρίς λόγο και ρόλο, τόσο οι προσπάθειες για συγκρότηση και εδραίωση κεντροαριστερών σχημάτων θα είναι γράμμα κενό στη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, στην εποχή της κρίσης και θα στέλνονται οι πολίτες και ιδιαίτερα η νεολαία, βορά στα νύχια "επιτήδειων μορφωμάτων".


Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη

Πρ. Νομάρχης Ηρακλείου


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη 21-10-2013